Afvallen met specerijen
Deze week heb ik de vertaling van The Superfood Diet van Gurpareet Bains afgerond. Kookboeken zijn altijd leuk om te vertalen, en ongeacht het onderwerp vaak ook leerzaam. Genoemd boek was dat voor een deel want over diëten heb ik zo mijn eigen gedachten, die meer in de lijn liggen van Anne Elzinga en haar geweldige Dik in orde, 'Lifestyle gids voor plus size vrouwen'. Daarin beschrijft zij op een heel toegankelijke en humoristische manier waarom diëten niet werken en ook niet kunnen werken (het heeft iets te maken met de hersenen, waar na een periode van afvallen alarmbellen afgaan dat er gegeten moet worden, waardoor je weer spoedig terug bij af bent). Geen diëten dus om af te vallen, maar een permanent gezond eetpatroon.
Wel is het in The Superfood Diet behandelde dieet vrij mild: de ene dag eet je normaal, de volgende dag eet je minder (de 'ontgiftingsdag'). Dan weer normaal, dan weer een ontgiftingsdag. Sport je daarbij, dan mag je meer calorieën eten. Maar wat ik interessanter vond aan dit boek, was het belang dat aan specerijen wordt gehecht.
De auteur baseert zijn dieet op de ayurveda, een van de oudste geneeswijzen ter wereld. In de Veda's, de oude teksten van Indiase kennis, wijsheid en cultuur, worden specerijen voor de behandeling van allerlei aandoeningen beschreven. (In de Veda's wordt trouwens ook geregelde ontgifting aangeprezen, hoewel dit dan geen uithongering is maar een dag waarop je minder eet en bij voorkeur beweegt, zoals in het dieet waar het boek over gaat dus.)
In The Superfood Diet (verwarrende titel trouwens want het gaat niet om 'superfoods' zoals die tegenwoordig in zijn) worden in elk recept een of meer specerijen gebruikt en worden onder elk recept steeds de gunstige eigenschappen vermeld: zwarte peper ondersteunt de vetstofwisseling en bevordert de spijsvertering, kaneel onderdrukt de honger en bevordert glucose- en vetstofwisseling enzovoort. Van kurkuma is al bekend dat het zeer gezond is, maar deze specerij staat daarin dus bepaald niet alleen. (Wist je overigens het verschil tussen kruiden en specijeren? Kruiden zijn groen, zoals dille, oregano, basilicum, en specerijen zijn smaakstoffen als kruidnagel, komijn of kaneel.) En hoewel ik een beetje huiverig begin te worden voor de aanprijzing 'rijk aan antioxidanten', zijn specerijen zeer rijk aan dit goedje. Tegenwoordig voeg ik elke dag een half theelepeltje kaneelpoeder aan de zelfgemaakte vla toe; als het kouder wordt ga ik weer meer specerijen eten.
Onderwerp: Afvallen met specerijen
Geen commentaar gevonden.