Ik ben verslaafd aan groenten!

29-08-2014 07:48

Een groenteverslaving dus. Het kán erger. Een verslaving aan groenten is toch iets wat ik zelfs mijn ergste vijand zou toewensen. Rijst de vraag: hoe kom je aan zo’n verslaving?

Ik at altijd wel verse groenten, elke dag, meest zelfgekookt. Ik was daar niet zo bewust mee bezig, het was meer een gewoonte, iets wat je gewoon deed, wat lekker en gezond was. Een of twee wisselende groenten bij de maaltijd, met iets van een tomaatje, stukje komkommer of wat slablaadjes erbij. Tot ik een paar maanden geleden – in het kader van mijn nieuw opgezette voedingsadviesbureau – een heel interessante tweedaagse cursus in Almere volgde (‘Natuurlijke kijk op voeding’). En daar leerde ik het werkelijke en wezenlijke belang van voedingsstoffen voor het lichaam. Met de noodzaak van veel groenten; aangeraden werd zelfs 300-500 groenten per dag. Dat is best veel, zelfs 300 gram, als je dat in één maaltijd moet eten. Nu weeg ik mijn groenten nooit echt, maar een halve schoongemaakte stronk broccoli, een pluk andijvie of een normale portie snijbonen zal echt geen 300 gram wegen. Maar dat was dus wel het punt waarop ik serieus over voedingsstoffen, ook die van groenten, begon na te denken.

In die tijd begon ik ook voor de Buik van Rotterdam te schrijven en bezocht ik de Volkskas in De Lier en Hoeve Biesland in Delfgauw (stukje nog te schrijven). En daar hoorde ik medewerkers uit over de groenten die ter plekke werden gekweekt. En kocht ik ook een paar keer groenten uit de kas c.q. van de volle grond. Groenten die zo goed smaakten dat ik veel vaker groenten rechtstreeks van de plek waar ze geteeld worden wil kopen, meest dagvers en altijd van het seizoen, groenten waar je bijna een band mee hebt.

Nu koop ik al enkele jaren in het seizoen ook vaak paprika’s, tomaten, aubergines en komkommer bij biologische kweker Van Paassen in Oude Leede (zie laatste alinea van gelinkt stuk), wat een mooie aanvulling vormt op de bloemkolen, snijbonen, andijvie, snijbiet en dergelijke uit Delfland/het Westland.

En tegenwoordig zijn groenten een hoogtepuntje van de dag. Een paar bij elkaar gezochte groenten waar ik vaak de precieze herkomst van weet (soms tot op een afstand van 10-25 meter nauwkeurig), lekker in een ratatouille, soep, stoofpot, stamppot en nog veel andere gerechten. En met mijn nieuwe staafmixer maak ik er in een handomdraai een rauwkostsalade bij (peentje, stukje komkommer, stukje paprika, wat rauwe noten, en prrrrrrtttt, malen maar).

Nu heb ik wel het voordeel dat ik als zzp’er mijn eigen tijd in kan delen én dat ik een energieke hond heb waardoor ik lange fietstochten maak (8 km naar Oude Leede, 16 km naar Hoeve Biesland). Maar voor degenen die die flexibiliteit niet hebben, zijn er groentepakketten met groenten uit de Volkskas. Daarover verschijnt binnenkort mijn stuk op De Buik van Rotterdam, maar hier vast de Facebook-groep waar je deze pakketten kunt bestellen. Heel veel groentegenot gewenst!